נכסיו של אדם שהלך לעולמו מחולקים על-פי צוואה שהשאיר. בהיעדר צוואה, החלוקה תתבצע בהתאם לכללים המפורטים בחוק הירושה – אבל יש הליך משפטי שגובר גם על צוואה וגם על חוק הירושה, והוא עריכת הסכם חלוקת עיזבון. באופן טבעי הסכם שכזה חייב להיות תוצר של תכנון מדויק, לרבות התייחסות למספר דגשים חשובים. עו"ד יוסי ברקוביץ' אמון על עריכת הסכמים שכאלה, באחריות ובמקצועיות.
דגשים חשובים לגבי הסכם חלוקת עיזבון
* כל העיזבון או חלקו – ההסכם בין היורשים יכול לכלול את כל הנכסים הנכללים בעיזבון, או את חלקם.
* הסכמה מלאה – הסכם לחלוקת העיזבון הופך לתקף רק אם כל היורשים חותמים עליו (בין אם מדובר על יורשים על סמך צוואה ובין אם על יורשים בהתאם להוראות חוק הירושה, כשאין צוואה). הסכם בין חלק מהיורשים אפשרי רק כשהוא נוגע לחלק מהעיזבון – אותו חלק הנוגע ליורשים שהגיעו להסכמה.
* ללא גורמים חיצוניים – הסכם לחלוקת עיזבון נחתם בין יורשים בלבד, ולא ניתן לערב בו מי שאינו יורש.
* הימנעות מחלוקת נכסים – אחת הסיבות העיקריות לעריכת הסכמי חלוקת עיזבון היא מיסוי. מסיבה זו, יש להימנע מכל חלוקה של נכס הנכלל בעיזבון לפני שנחתם ההסכם.
* אישור בית משפט – אין חובה לקבל אישור מבית משפט לגבי ההסכם, ניתן להגיש את ההסכם עצמו לרשם המקרקעין לצורך ביצוע פעולות בנדל"ן שנכלל בעיזבון.
* כפיפות לדיני החוזים – הסכם בין יורשים לחלוקת העיזבון כפוף לדיני החוזים, ולכן אם אחד היורשים הוטעה או שהופעלו עליו לחצים כדי לחתום, ההסכם יתבטל.
תכנון מדויק ויישום מוקפד
הסכם חלוקת עיזבון חייב לקחת בחשבון שיקולי מס משמעותיים, את המאפיינים הספציפיים של העיזבון, את האינטרסים של כל היורשים ואת היחסים ביניהם, בהווה ובעתיד. בהתאם עריכת הסכם כזה היא מלאכת מחשבת גם בהיבט המשפטי וגם בהיבט המשפחתי, ולא כל עורך דין מתאים לכך. עו"ד יוסי ברקוביץ' כבר צבר ניסיון רב בנושא, ומביא לידי ביטוי כישורים מגוונים וכן בקיאות מקצועית מעמיקה. דגש נוסף מבחינת עו"ד ברקוביץ' הוא התנהלות יעילה, כך שאפשר יהיה להשלים את עריכת ההסכם בזמן קצר ככל האפשר.