במאה ה-21 יותר ויותר עובדים מועסקים בחוזים אישיים. הסיבה לכך ברורה: אמנם אי אפשר להתעלם מהכוח שיש לקבוצה, ובפרט כשבמקרים רבים מאזן יחסי הכוח בין המעסיק לעובדים מוטה לטובת הצד הראשון, אבל יש גם חשיבות לגמישות ולהתאמה אישית של תנאי העבודה. בכל מקרה שבו עורכים חוזה העסקה אישי, מומלץ – לשני הצדדים – להיעזר בשירות של עורך דין דיני עבודה.
סעיפים שעלולים להיות מנוגדים לחוק
כשסעיף מסוים בחוזה העסקה מנוגד לחוק, הוא לא יהיה תקף גם אם הוכח באופן חד-משמעי ששני הצדדים חתמו על ההסכם מרצונם החופשי ומתוך מודעות מלאה למשמעות של כל מילה. זהו כוחם של דיני העבודה, ובפרט סעיף 20 בחוק ההסכמים הקיבוציים אשר קובע כי כל הזכויות הניתנות לעובד מתוקף הסכמים קיבוציים לא ניתנות לוויתור.
כך למשל אי אפשר לאסור על עובד לפנות לבית דין לעבודה לצורך מיצוי זכויותיו או הגשת תביעה כנגד המעסיק בכל נושא שהוא. כמו כן חל איסור על איפוס ותק, ואפילו סעיף הנוגע לאיסור עבודה אצל מתחרים אחרי סיום יחסי עובד-מעביד עלול להיפסל (פרט לנסיבות ספציפיות). עורך דין דיני עבודה מנוסה מוודא שהחוזה לא יכלול סעיפים שממילא ייפסלו, כך שגם לעובד וגם למעסיק יהיה ברור מהן הזכויות ומהם החובות של כל צד.
הגנה מלאה על האינטרסים המהותיים
סיבה טובה נוספת להמלצה על עריכת חוזים אישיים עם עורך דין דיני עבודה היא שרק כך תוכלו להגן באופן הרמטי על האינטרסים המשמעותיים מבחינתכם, בכל תרחיש ולאורך זמן. ההמלצה הזו תקפה כמובן גם לעובדים וגם למעסיקים. בהקשר זה חשוב לזכור שהאינטראקציה בין מעסיקים לעובדיהם עשויה להשתנות על ציר הזמן, וכמובן שייתכנו גם משברים, קונפליקטים ואפילו סכסוכים שייפתרו רק בבית דין לעבודה. בהתאם חוזה העסקה מדויק ומפורט הוא נכס יקר ערך.
במשרד עו"ד אריק שלו ושות' הצטבר ניסיון רב בתחום הספציפי של עריכת חוזי העסקה אישיים, ובאופן כללי בכל הנוגע לדיני עבודה ויחסי מעסיקים-עובדים. הניסיון מתורגם לבקיאות מקצועית מעמיקה ולשירות מועיל.