מחלה אוטואימונית דלקתית כרונית, טרשת נפוצה משפיעה על מספר חלקים של מערכת העצבים המרכזית. המוח וחוט השדרה יכולים לסבול מנזק משמעותי בכל נקודת זמן, ומידת הנזק יכולה להשתנות. המחלה פוגעת בעיקר במערכת העצבים המרכזית בכך שהיא גורמת להיווצרות נגעים דלקתיים באזורים שונים. נגעים אלו מובילים לניוון של תאי עצב במוח ובחוט השדרה, מה שיכול להשפיע על הליכה טרשת נפוצה.
באילו דרכים יכולה המחלה להתבטא?
מקום הפציעה קובע את חומרת תסמיני המחלה. הפרעות ראייה כתוצאה מנזק לעצב הראייה, תופעות תחושתיות של הגפיים כגון חוסר תחושה או כאב, הפרעות מוטוריות כגון גפיים חלשות, קשיי הליכה טרשת נפוצה, בעיות בשיווי משקל וסחרחורת, ופגיעה אפשרית בשליטה בשלפוחית השתן ובתפקוד המיני. תסמינים כמו עייפות, שינויים במצב הרוח והפרעות קוגניטיביות הם כולם תלונות אופייניות.
פגיעה בתפקוד הקוגניטיבי והמוטורי- הליכה טרשת נפוצה
אצל אנשים עם טרשת נפוצה, ליקוי קוגניטיבי או מוגבלות הם בין התסמינים השכיחים ביותר שעלולים להתרחש. עד 70% מהאנשים עם בעיה זו יחוו מידה מסוימת של פגיעה בחיי היומיום שלהם, בין אם זו מחלה בצורתה העדינה, כמעט בלתי נראית או מצב חמור יותר, משנה חיים.
מאילו סיבות מתבטא ליקוי קוגניטיבי בחולי טרשת נפוצה?
ירידה ביכולת ליצור קשרים בין תאי עצב, ופגיעה באזורי מוח ספציפיים וקשרים ביניהם הם הגורמים לפגיעה קוגניטיבית. בעיות זיכרון וקשב, פגיעה בתפיסה מרחבית, האטת מהירות עיבוד, פגיעה ביכולת לעבד מידע ותפקידים אדמיניסטרטיביים מופחתים הם כל הסימפטומים האפשריים של הנזק.
מטרות הטיפול בטרשת נפוצה כוללות הפחתת קצב התקדמותה, הקלה רבה יותר על הסימפטומים ושיפור איכות החיים של מטופליה.
מערכת החיסון מדוכאת והתהליך הדלקתי באזור העצבים הפגוע מופחת על ידי הסטרואידים. עד שנות ה-90 זו הייתה השיטה העיקרית לטיפול בתסמיני המחלה. עם זאת, לא הייתה לכך השפעה על הפרוגנוזה ארוכת הטווח של המחלה או על זמן ההחלמה לאחר ההתקפים.
הקופקסון, שנוצרה על ידי האימונולוגים מיכאל סלע ורות ארנון ממכון ויצמן למדע, היא עוד תרופה בשימוש נרחב לטרשת נפוצה. חומר כימי המורכב מארבע חומצות אמינו הדומה למבנה המיאלין הוא הבסיס לתרופה. אנשים החווים פגיעה משמעותית מבחינה מוטורית וקשיי הליכה יכולים למצוא את מגוון אביזרי עזר הליכה באתר של חברת סטרייד אורטופדיה בע"מ.